Canneloni tomaat/gehakt

550 g gehakt
50 g paneermeel
2 grote eieren, losgeklopt
g peper, nootmuskaat
100 g parmezaanse kaas (gemalen)
15 grote cannelonirolletjes
1 koffiel oregano
1 scheutje tabasco
1 koffiel basilicum
cheddar en ricotta, gratineerkaas
g beetje tijm en rozemarijn
1 ajuin, fijngesnipperd
3 teen knoflook, versnipperd
1 blik tomatenstukjes (400 gr)
1 doos tomatenpassata (500 gr)
1 blokje vleesbouillon

Serves: 5

Source: 

Preptime: 90 min

Instructions:

Ik begin met de saus zodat die wat kan ‘trekken’ terwijl ik verder doe met de rest.  Heel eenvoudig te maken…


Ui en knoflook fijnsnipperen en aanbakken in wat olijfolie op een matig vuurtje.  Daarna de tomatenstukjes en passata er bij doen.  Afkruiden met wat peper, nootmuskaat, blokje vleesbouillon en basilicum.  Even laten doorkoken en daarna nog een kwartiertje laten pruttelen op zacht vuurtje.Dan het prullenwerk: de canneloni’s vullen…

Eerst het gehakt opwerken als volgt: neem een grote kom, doe daarin chapelure, de helft van de parmezaanse kaas, de eitjes, oregano en peper.  Ik kruid niet bij met zout omdat gehakt al aan de zoute kant is maar da’s goesting.  Alles goed mengen en daarmee de cannelonirolletjes vullen.

 

Vervolgens: de ovenschaal…

Eerst invetten met boter (is nadien gemakkelijker om af te wassen dan).  Een laagje tomatensaus op de bodem verspreiden.  Daarop de canneloni’s leggen en vervolgens de rest van de saus er over scheppen (zie opmerking als je te veel saus zou hebben).  Dan een laagje met ricotta, cheddar en de rest van de parmezaanse kaas.  Ik doe er meestal ook nog een beetje chapelure en gemalen kaas over en bovenop enkele klontjes boter.

Een laagje aluminiumfolie om de ovenschaal af te dekken zodat de bereiding niet uitdroogt in de oven.  Een klein uurtje op 180°, dan de folie verwijderen en nog even onder de grill laten kleuren.

Opdienen met een fris slaatje of een ciabatta.

Notes:

De overschot van de gehaktvulling en de saus gebruik ik in andere bereidingen. Ik maak er vb een snelle spaghettisaus mee die de diepvries in kan, gebakken gehaktballen om met kriekjes op te smullen, balletjes voor de soep, enz. Komt altijd van pas als je eens een keertje snel eten moet hebben.

Back